fbpx
Menü
Itt nem kell senkinek sem

megfelelni!

Ez csak rólatok szól!

Hogyan lesz az tengerparti esküvőből érvényes házasság Magyarországon? Külföldi esküvő honosítása

Napjainkban egyre több pár dönt úgy, hogy nem otthon, hanem valahol külföldön, valamely tengerpart homokos partján vagy a világ más szép táján fogadnának örök hűséget egymásnak. Teljesen igazuk van. A felesleges itthoni esküvői stressz helyett az energiát és a pénzt inkább egy nászúttal egybekötött külföldi eskvőre költenék. Sokan úgy érzik, hogy az esküvő csak rájuk és közvetlen családjukra, illetve barátaikra tartozik. Egyszerűen nem akarnak több száz rég elfeledett rokont vendégül látni. Sokan úgy érzik, hogy nem menne stresszmentesen ha mindenkit egy asztalhoz ültetnének. Valamelyikőtöknek volt már egy esküvője, és nem szeretnétek ugyanott, ugyanazzal az esküvői fotóssal, ugyanolyat, mint az előző esküvő.

Hogyan lesz az tengerparti esküvőből érvényes házasság Magyarországon?

Amennyiben Magyarországon érvényes házasságot szeretnétek kötni, úgy két lehetőségetek van:

Hivatalos esküvő külföldön és hazai anyakönyvezés Magyarországon (én ezt javaslom), vagy

– Hivatalos polgári szertartás Magyarországon és szimbolikus ceremónia külföldön.

Én mindenképp az első megoldást javaslom. Sokkal egyszerűbb és praktikusabb, mivel szerencsére itt Miamiban egyszerű az ügyintézés (máshol akár 6 hónap is lehet, amíg az eredeti külföldi, hitelesített házassági anyakönyvi kivonat megérkezik) és sokkal gyorsabb mint akár Magyarországon. Fél órás az ügyintézés és nem kell más csak az útleveletek. Arra is lehetőség van, hogy egy különleges napon, hétköznap, legyen az esküvőtök.

A második eset azt jelenti, hogy otthon összeházasodtok két tanú jelenlétében Magyarországon és a tengerparti esküvő Miamiban csak szimbolikus. Ez bonyolultabb mert otthon kell két tanú és egy csomó papírmunkával jár. Az előnye viszont az , hogy floridai szertartásnak nem kell érvényesnek lennie, és azt nem kell otthon anyakönyveztetni.

Külföldi esküvő honosítása

A tengerparti esküvő magyarországi anyakönyvezését a magyar szabályok írják elő. Ezt a anyakönyvi eljárásról szóló törvény ( 2010. évi I. törvény) a magyar állampolgárok kötelezettségévé teszi, a külföldön történt házasságkötésük hazai anyakönyvezését. Ezt a legközelebbi helyi anyakönyvvezetőnél megtehetitek, de magát az anyakönyvezést Budapest Főváros Kormányhivatala Honosított és Határon Túli Anyakönyvi Ügyek Osztálya végzi (Az anyakönyvezési feladatok ellátásának részletes szabályairól szóló 429/2017. (XII. 20.) Korm. rendelet). A helyi anyakönyvvezető egy jegyzőkönyvet fog felvenni, és azt oda továbbítja. A kérelemhez ki kell töltenetek az alábbi formanyomtatványt:

A kérelmet szóban is előterjeszthetitek, ha akarjátok.

Az anyakönyvezéshez szükséges dokumentumok:

– a házassági okiratra (vagy annak hiteles másolatára), és annak hiteles magyar fordítására az OFFI-tól, az általam megküldött Apostille hitelesítéssel ellátva,

– a magyar állampolgárságot igazoló iratra, ami lehet érvényes személyi igazolvány, érvényes magyar útlevél, egy évnél nem régebben kiállított állampolgársági bizonyítvány vagy honosítási okirat), és a

– a Ti személyes születési anyakönyvi kivonataitokra.

Az Apostille hitelesítésel nem kell foglalkoznotok. Azt én intézem. A házasságlevéllel együtt fog hozzátok postán megérkezni.

Ha Ti mint szülők a házasságban saját nevüket viselitek, és a gyermek, valamint a szülők házassági anyakönyvi kivonata nem tartalmazza a születendő gyermekek családi nevét, úgy mindkettőtök nyilatkozata szükséges a családi név meghatározásához.
Az Anyakönyvvezető jegyzőkönyvet vesz fel és átveszi az iratokat az tőletek. Az anyakönyvezést a Budapest Főváros Kormányhivatala (Honosított és Határon Túli Anyakönyvi Ügyek Osztálya) végzi.

Az Országos Fordító és Fordításhitelesítő Iroda Zrt. végzi a fordítást. Az iroda fordításának áraiért itt találhatjátok. Mindenképp érdeklődjetek, hogy van-e szükség hiteles magyar fordításra! A legtöbb európai országban már nem szükséges lefordítani a házasságlevelet.

A becsatolt házassági okiratot vagy annak hiteles másolatát nem kapjátok vissza. Ha szeretnétek megtartani, akkor inkább másolatot adjatok be.

 A házastársaknak a házasságban viselt nevéről személyesen kell  nyilatkozni. Ugyancsak nyilatkozni kell a házasságkötést megelőző családi állapotról. Amennyiben valamelyikőtök elvált vagy özvegy volt és korábbi házasságkötésére Magyarországon került sor, akkor is elegendő nyilatkozatot tennie a korábbi házasságkötés helyéről és idejéről. A szükséges iratokat beszerzi a hivatal.

Az ügyintézési határidő általában két hónap. Az első alkalommal kiállított magyar anyakönyvi kivonat ingyenes, illetékmentes, amelyet postán fognak Nektek elküldeni.

Még több információ a külföldi házasság honosításáról: Házasság honosítása a gyakorlatban.

tengerparti esküvő csomagok árak (6)
tengerparti esküvő helyszínek

Hívjatok fel Skype-on, Viberen vagy Facebook messengeren!

Mit veszíthettek?

Ez Amerika, ahol minden egyszerű és nincs lehetetlen.  Itt minden megvalósítható!

CLOSE